Goof en Alie Hendriks

Uniek: ‘De Vrije Liggers’ wijken voor Leiding over Noord

Contact

Mail Leiding over Noord
Bel voor vragen over het project: 088 895 3690.
Goof en Alie Hendriks

Goof en Alie Hendriks

Oprichters van watersportvereniging ‘De Vrije Liggers’ in Schiedam

Rotterdam, 12 jun 2014 - “Wij wijken voor niemand”, is het credo van Goof en Alie Hendriks, oprichters van watersportvereniging ‘De Vrije Liggers’ aan de Schie in Schiedam. Verschillende keren kwam het voortbestaan van deze vereniging in het geding door plannen van instanties. De bevlogen voorzitter Goof wist telkens het tij te keren. Toch wijkt een deel van ‘De Vrije Liggers’ nu eenmalig voor de aanleg van Leiding over Noord. “Wij hebben een prima overleg met Eneco”, aldus Goof.

Leiding over Noord loopt straks onder het terrein van ‘De Vrije Liggers’ en de aangrenzende Schie door, parallel aan de A20. Daarvoor moet tijdelijk een deel van de watersportvereniging wijken. In totaal gaat het om 3 vaste ligplaatsen en 24 ligplaatsen voor passanten. Ongeveer een derde van het terrein is enkele maanden onbruikbaar en dat midden in het vaarseizoen. Hier vinden graafwerkzaamheden plaats, wat gepaard gaat met de nodige overlast. 

Een telefoontje van Eneco

Alie kreeg begin oktober 2013 een telefoontje van Eneco. “Of er binnenkort gepraat kon worden. Het ging over een groot project waarvoor een leiding zou worden aangelegd onder de Schie.” Het was Goof en Alie meteen duidelijk dat dit grote gevolgen zou hebben voor ‘De Vrije Liggers’. Alie: “Ik kon wel janken. We hebben door de jaren heen veel beleefd met de watersportvereniging. Het waren vaak roerige tijden. Ons voortbestaan hing meerdere keren aan een zijden draadje. We hebben ‘De Vrije Liggers’ met eigen handen opgebouwd tot een watersportvereniging met vier sterren, de enige in Schiedam. Daar zijn we trots op.” 

De leiding loopt straks onder de watersportvereniging door
De leiding loopt straks onder de watersportvereniging door

Goof en Alie schrokken flink van het nieuws van Eneco
Goof en Alie schrokken flink van het nieuws van Eneco

Prima overleg met Eneco

Goof zag het allemaal wat positiever in. “Het is nou eenmaal niet anders. Het is geven en nemen in het leven. Gelukkig kunnen wij prima overleggen met Eneco. Voordat de werkzaamheden in december begonnen, is ons alles duidelijk uitgelegd. Toen hebben we samen direct goede afspraken gemaakt over de herplanting en over het verwijderen en terugplaatsen van de steigers. Ook waren we het gauw eens over de compensatieregeling. We missen nu namelijk heel veel passanten, terwijl onze kosten gewoon doorlopen. Daarnaast is een andere brug over de Schie ook nog eens voor langere tijd gesloten. Dat zorgt voor veel minder vaarverkeer.”

Meerdere ligplaatsen zijn nu tijdelijk verdwenen
Meerdere ligplaatsen zijn nu tijdelijk verdwenen

Een belletje en het is geregeld 

Ook nu de werkzaamheden in volle gang zijn, houden ‘De Vrije Liggers’ en Eneco contact. Goof vertelt: “Eneco houdt ons goed op de hoogte. Ons contactpersoon Jan Kuipers is altijd bereikbaar voor onze vragen. Je hoeft maar te bellen, of Eneco staat voor de deur. Laatst werd er met een kraan gewerkt op de noodbrug. Dit maakte een ontzettend lawaai. Toen dacht ik wel even: waar ben ik aan begonnen? Maar we zochten contact met Eneco en toen is alles netjes en snel opgelost.”

Alie en Goof volgen de werkzaamheden op de voet
Alie en Goof volgen de werkzaamheden op de voet

Een mooi en duurzaam project

Goof en Alie vinden Leiding over Noord een mooi project. Alie legt uit waarom: “Liever hadden we de werkzaamheden natuurlijk niet gehad. Maar als ik de werklieden zo bezig zie, denk ik: knap werk! Het zijn net kunstenaars. En wat een denkwerk komt er bij kijken… Bovendien zijn wij voorstander van duurzaamheid, het idee van Leiding over Noord vinden wij goed. We hebben niet voor niets als eerste watersportvereniging uit de buurt een milieustation voor het lozen van vuil water laten aanleggen!”

De boring onder de Schie staat op het punt te beginnen
De boring onder de schie staat op het punt te beginnen

Ook voor ‘De Vrije Liggers’ geldt: samen gaan we voor duurzaam
Ook voor ‘De Vrije Liggers’ geldt: samen gaan we voor duurzaam

Deze pagina
 

Uniek: ‘De Vrije Liggers’ wijken voor Leiding over Noord

Venster sluiten