Ferry Boerefijn:

Leiding over Noord realiseren we samen

Contact

Mail Leiding over Noord
Bel voor vragen over het project: 088 895 3690.

Transport ketels hulpcentrale

Transport ketels hulpcentrale Leiding over Noord
Ferry Boerefijn

Ferry Boerefijn

Manager interfaces en fallback

Rotterdam, 09 jul 2014 - Leiding over Noord gaat duurzame warmte vervoeren, afkomstig van de afval- en energiecentrale AVR in Rozenburg. Het eindpunt van de route is bijna 17 kilometer verderop: de huidige EfG-centrale van E.ON in Rotterdam. Als Manager Interfaces en Fallback heb ik een dubbele functie. Ik zorg dat we dit systeem in samenwerking met de AVR en E.ON in bedrijf kunnen nemen en ik leid de ontwikkeling van een tijdelijke hulpcentrale.

De EfG-centrale van E.ON in de Galileïstraat wordt omgebouwd tot het nieuwe ‘WarmteStation Galileïstraat’ (WSG). Dit station wordt een ‘booster’ voor Leiding over Noord, een soort doorgeefluik waar de warmte uit de leiding de bestaande stadsverwarmingsnetten instroomt. De huidige warmtevoorziening uit de EfG-centrale is al afgekoppeld. De productie van de centrale is op 1 april gestaakt en de ombouw van de centrale is inmiddels gestart. Dit is mogelijk omdat in de zomerperiode de warmtevraag laag is waardoor de overige productiemiddelen van E.ON - zoals de RoCa centrale op de grens van Rotterdam en Capelle aan den IJssel - voldoende capaciteit bieden. Daarnaast bouwt AVR een Warmte Afdrachts Station, een installatie waarmee de restwarmte van de afval- en energiecentrale wordt uitgekoppeld en in Leiding over Noord wordt gepompt.

De huidige EfG-centrale van E.ON
De huidige EfG-centrale van E.ON

Mijn functie is ‘interfacemanager’ en dit woord zegt alles. Ik manage de aansluiting of interface tussen E.ON, de AVR en Eneco. Zodat de samenwerking tussen de partijen soepel verloopt, onze planningen naadloos op elkaar aansluiten, de leidingen en installaties perfect op elkaar passen, de druk in de leidingen klopt en de pompen met de juiste kracht pompen. Naast mijn werk in het Leiding over Noord projectkantoor kom ik hiervoor veel bij E.ON en de AVR. Ik houd continu bij ons alle drie de vinger aan de pols, zodat we samen op één lijn zitten en het werk volgens plan en planning verloopt.

Hulpcentrale in ‘back-up’

Op 1 oktober start het nieuwe stookseizoen. Dan rekenen 95.000 woningen en bedrijven op onze warmte via Leiding over Noord. Dit is een heel kritische planning. Maar er stroomt sowieso warmte de netten in. Want als we te maken krijgen met onvoorziene omstandigheden of vertragingen, dan kan een tijdelijke gasgestookte hulpcentrale worden ingeschakeld. Hier staan zes ketels die samen 70 MW aan warmte kunnen produceren. Dit is de grootste hulpcentrale van Eneco. De bouw is in volle gang door onze aannemer, de ketels zijn onlangs, op 3 juni, als zwaar transport aangevoerd. Ook ná de opening van Leiding over Noord blijft de faciliteit om tijdelijk ketelvermogen te installeren beschikbaar als back-up, het ‘fallback systeem’. 

Aanvoer ketels voor de hulpcentrale
Aanvoer ketels voor de hulpcentrale

Zes ketels kunnen samen 70 MW aan warmte produceren
Zes ketels kunnen samen 70 MW aan warmte produceren

Een leiding is nog geen warmte

De grootste uitdaging van mijn werk is om alle puzzelstukjes strak in elkaar te laten vallen. Eneco kan deze klus niet alleen klaren. Met alleen een leiding hebben we straks nog geen warmte bij de mensen thuis. Ook de delen waar AVR en E.ON voor verantwoordelijk zijn moeten op tijd af. De samenwerking met E.ON en de AVR is dan ook cruciaal en ik zit er bovenop om dit vlot te laten verlopen. Om voortdurend openheid in de communicatie te houden, zodat we elkaar begrijpen en de onderlinge relaties goed houden. Ik zorg ervoor dat wij als partijen regelmatig met elkaar om tafel gaan, dat we duidelijke afspraken maken en elkaar hier scherp op houden.

Sinds november vorig jaar ben ik bezig met de voorbereiding van dit project. Ik ga ervan uit dat mijn klus een jaar later - komende november - geklaard is. In de zomer wordt de hulpcentrale getest zodat deze in oktober stand-by staat om warmte te leveren. Uiteraard hopen we dat het project volgens plan verloopt zodat we de hulpcentrale niet nodig hebben. Maar mocht er een vertraging optreden, dan zijn wij overal klaar voor. Onze klanten kunnen op ons rekenen.

Deze pagina
 

Leiding over Noord realiseren we samen

Venster sluiten