Elektrische infrastructuur en zeekabels

Contact

Prinses Amaliawindpark
Vlissingenstraat  43
1976 EV  IJmuiden
info@prinsesamaliawindpark.com

Hoogspanningsstation op zee

Eneco afbeelding - Hoogspanningsstation op zeeEen transformator brengt de opgewekte elektriciteit in de windturbine op een spanning van 22.000 Volt. De opgewekte elektriciteit wordt verzameld in het hoogspanningsstation, midden in het park op zee. De windturbines zijn onderling verbonden met zeekabels, zodat ze allemaal zijn aangesloten op dit hoogspanningsstation. Hier is maar liefst 28 kilometer aan zeekabels voor nodig.

Dit station verzamelt alle opgewekte elektriciteit van de windturbines en transformeert dit naar een spanningsniveau van 150.000 Volt. Alle opgewekte elektriciteit gaat vervolgens met een 25 kilometer lange kabel naar land. De elektrische infrastructuur is zodanig ontworpen dat het energieverlies tijdens het transport naar de gebruikers op land minimaal is, zodat er zoveel mogelijk groene elektriciteit overgehouden wordt. Op de afbeelding de installatie van het transformatorstation van het Prinses Amaliawindpark.

Zeekabels

De zeekabels bestaan uit drie aparte geleiders en een glasvezelkabel, gebundeld tot één dikke kabel. Stevige staaldraden beschermen deze dikke kabel tijdens en na de installatie op zee. De glasvezel in de zeekabels haalt informatie uit elke windturbine, zodat vanaf land niet alleen de windturbines, maar ook de elektrische infrastructuur beheert kunnen worden.

Deze pagina
 

Elektrische infrastructuur en zeekabels

Venster sluiten