Funderingen

Contact

Prinses Amaliawindpark
Vlissingenstraat  43
1976 EV  IJmuiden
info@prinsesamaliawindpark.com

Monopaalfunderingen

De windturbines van het Prinses Amaliawindpark zijn met zogenaamde monopaalfunderingen verankerd in de zeebodem. De monopaal is een holle stalen buis met een diameter van 4 meter. De paal is 50 meter lang. Vanaf een installatieschip of hefeiland is deze buis met een grote heihamer de grond in geheid. Het gewicht van de monopaal bedraagt 320 ton en de palen zijn tot een diepte van ongeveer 25 meter de grond in geheid.

Transitiestuk

Eneco afbeelding - TransitiestukkenNa het heien is er een transitiestuk bovenop de paal geplaatst. Dit stuk maakt een verbinding tussen de toren waarop de windturbine is geplaatst en de monopaal.
Eventuele scheefstand van de paal, wat bijvoorbeeld ontstaat tijdens het heien, kan door dit transitiestuk gecorrigeerd worden.
De monopaal en het transitiestuk wordt ook wel het primaire staal genoemd. Ze dragen de windturbine en nemen alle krachten op die de wind, golven en stroming uitoefenen op de windturbine en de fundering. De fundering heeft nog meer functies, zoals de aanlandingsplaats voor boten en de ladders en platformen die toegang geven tot de windturbine. Deze voorzieningen worden het secundaire staal genoemd.
Op de afbeelding hierboven zie je de transitiestukken in het Prinses Amaliawindpark.

Erosiebescherming

Eneco afbeelding - Monopaal erosiebeschermingOm te voorkomen dat de zeebodem rondom de monopaal wegspoelt door de golven en stroming, wordt er erosiebescherming toegepast. Rondom de paal wordt een filterlaag met kleinere stenen en een laag met grotere stenen aangebracht. De grotere stenen voorkomen dat de filterlaag met kleinere stenen wegspoelt en deze laatste voorkomt dat het zand wegspoelt.

 
 

De afbeelding toont de monopaal, het transitiestuk en erosiebescherming.

Deze pagina
 

Funderingen

Venster sluiten