Werking windturbine

Contact

Prinses Amaliawindpark
Vlissingenstraat  43
1976 EV  IJmuiden
info@prinsesamaliawindpark.com

Het basisprincipe van een windturbine is eigenlijk heel simpel, vergelijkbaar met een fietsdynamo. De energie van bewegende lucht (wind) wordt omgezet in elektrische energie. Deze energie wordt omgezet in stroom. Hoeveel stroom een windturbine kan opwekken, hangt onder meer af van diens hoogte, de lengte van de rotorbladen, de windsnelheid en de locatie.

Onderdelen van een windturbine

 Eneco afbeelding - Schematische weergave van een windturbine

  1. Rotor
  2. Bladverstelling
  3. Hoofdas en hoofdlagers
  4. Tandwielkast
  5. Rem
  6. Generator
  7. Transformator
  8. Gondel en hoofdframe
  9. Toren en krui-installatie
10. Sensoren
11. Kraan
              

Rotorbladen

Net zoals een Oudhollandse windmolen wieken heeft, heeft een windturbine 'rotorbladen'. Moderne turbines hebben er  drie. Door de vorm van zo'n rotorblad zorgt wind ervoor dat deze ronddraait (zo'n 18 keer per minuut).

Gondel met generator

De rotorbladen zitten vast aan de 'gondel', waarin ronddraaiende tandwielen via een as een generator (dynamo) aandrijven, die weer stroom produceert.

Mast

De gondel rust op de 'mast'. In de mast loopt een dikke kabel die de stroom via een transformatorkast levert aan het elektriciteitsnet. In de transformatorkast wordt de spanning omgezet naar het spanningsniveau van het elektriciteitsnet. Hierna wordt de elektriciteit verder getransporteerd naar bedrijven en woningen.
In de afbeelding zijn de diverse onderdelen van een windmolen
weergegeven.

Wind op zee

Een windturbine op zee werkt hetzelfde als op land. Op zee waait het echter harder en is de atmosfeer minder turbulent, waardoor met dezelfde turbine meer elektriciteit kan opgewekt.

Deze pagina
 

Werking windturbine

Venster sluiten